Фотоволтаичната асоциация подкрепя решението за освобождаване на Ангел Семерджиев от поста Председател на Държавната комисия за енергийно и водно регуълиране (ДКЕВР), пише в отворено писмо на организацията.

"Действията на комисията показаха непознаване или незачитане на европейското и българското енергийно законодателство. Поставена под въпрос бе и независимостта на регулатора. Надяваме се, че кадровите промени в ДКЕВР ще доведат до преосмисляне на дискриминационната политика спрямо производителите на електроенергия от възобновяеми източници", пишат от асоциацията.

През последната година ДКВЕР прие няколко решения, които са в противоречие на европейските директиви и регламенти в рамките на Третия либерализационен пакет. Най-голямо брожение събуди въвеждането на „цена за достъп до мрежата”, наложено единствено на ВЕИ централите. По този начин таксата отнема до 39% от приходите на някои централи, което изправи над 1 300 производители пред опасността от фалит.

От фотоволтаичната асоциация очакват, че новото ръководство на ДКЕВР ще преразгледа тази такса и ще я отмени. От това какво ще се случи с нея ще проличи дали „цената за достъп” е била плод на еднолично решение на Ангел Семерджиев, или е било част от цялостна управленска политика на държавата.
   
Асоциацията обръща внимание и върху нерешения проблем с неактуализирания Национален план за действие за енергията от възобновяеми източници, приет от Министерския съвет на 9.01.2013 г. В документа се съдържат крайно неактуални данни и дори се анализира прилагането на Закона за възобновяемите и алтернативни енергийни източници и биогоривата, който бе отменен още през 2011 г.

„Актуализираният” план залага цел за инсталиране на 303 МВп фотоволтаични мощности през 2020г, въпреки че към днешна дата официалните данни сочат 864 МВп инсталирани мощности от фотоволтаици. Неоснователно, планът сочи изпълнение на целите за 2020 г. Според изчисленията на асоциацията необходимо е изграждането на поне още толкова ВЕИ мощности, за да бъде достигнат ангажиментът от 16% дял на ВЕИ в крайното брутно енергийно потребление на страната.

Днес пред журналисти Ангел Семерджиев обяви, че има нужда от време, за да осмисли това, което става. Той настоя, че комисията за енергийно и водно регулиране може да работи без всеки един от нейните членове, включително и без него самият.