Вариантът, по който работи БНБ в момента, е национализация на Корпоративна търговска банка, за да може тя да отвори врати на 21 юли, коментира бившият финансов министър Милен Велчев пред bTV.

 

Велчев е главен изпълнителен директор на инвестиционното подразделение на Външнотърговската банка на Русия, "ВТБ капитал", което са миноритарен собственик в КТБ.

 

Бившият министър от правителството на НДСВ отново подчерта, че руският инвестиционен фонд не възнамерява да участва в увеличаването на капитала на българския кредитор.

 

КТБ беше поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни, а два дни по-късно стана ясно, че може да бъде капитализирана с публични средства от Българската банка за развитие и от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

 

Преди това обаче БНБ трябва да отправи предложение към настоящите акционери да попълнят капиталовия недостиг. Освен ВТБ, 30% участие в КТБ има Оманският държавен фонд. Мажоритарен собственик на българската търговска банка е Цветан Василев.

 

Очаква се одитът на финансите на КТБ да бъде готов следващата седмица, като от него ще стане ясно има ли капиталов недостиг в банката, и ако е налице такъв, какъв е размерът му.