Празници като тези по Великден подпомагат местната икономика в по-малките общини. Това каза през БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Според Драганов причината за положителния ефект върху икономиката на по-малкити общини се корени в по-масираните пътувания, в които се впускат стотици хиляди хора. За този Великден очакванията са, че над половин милион българи ще напуснат големите градове, за да посетят свои близки в страната.

Това са предимно по-платежоспособни хора, които напускат големите градове, за да се видят с роднини, обясни Драганов. По данни на ръководения от него институт средно на човек през тези празници ще бъдат похарчени по 100 лв. на ден.

Очакванията на туристическата индустрия са, че през Великденските празници странта ще бъде посетена от много чуждестранни граждани, основно от Германия. За стандартен туристически пакет от 6 дни те ще платят средно по 600 лева. Към същия период на миналата година сумата бе 550 лева, което означава, че има поскъпване на туристическите услуги  с около 7.5 - 8%.