Великобритания е изправена пред енергийна криза, предупреди британският енергиен регулатор Ofgem. Домакинствата да се приготвят за рязък скок на сметките за ток през следващите две години, тъй като страната се изправя пред опасността от недостиг на електроенергия.

 

На острова ще стават все по-зависими от внос на природен газ като суровина за електроцентралите, тъй като законите на Европейския съюз срещу замърсяването на въздуха от въглищните централи наложи затварянето им, стана ясно от изявлението на Алистър Бюканън, председател на Ofgem. Пред Daily Telegraph той допълва, че природният вече е с 60% по-скъп в страни като Япония, които зависят изключително много от вноса на суровина. Въпреки това Бюканън не се наема да прогнозира колко високи могат да се окажат сметките за ток на хората.

 

Министри от парламента признават, че страната се изправя пред проблем с недостиг на енергия, но обвиняват предишното правителство за това, че е подписало за бързото затваряне на въглищните електроцентрали.

 

Според енергийния регулатор енергийната криза може да се прояви във времето между 2015 - 2018 година и проявлението й ще бъде в по-високи сметки за ток. Прекъсвания на електричеството не се очакват.

 

Великобритания ще се изправи с ужаса на това да зависиш толкова много на доставката на един вид суровина, още повече, че прогнозите са за поскъпване на природния газ на международните пазари.

 

В момента средната сметка за електроенергия на едно домакинство е 1 400 паунда, след серия покачвания през последните шест месеца, посочва Telegraph. За последните четири години сметките са се увеличили с почти една петта.

 

Очакванията на енергийния регулатор са, че стартиралите проекти за строеж на нови ядрени реактори, вятърни паркове и екологични въглищни ТЕЦ-ове няма да бъдат готови преди 2020 година.

 

Неизбежно страната ще стигне до там, че природният газ ще генерира 60% от електроенергията, при дял от 30% към днешна дата. Според политиците ще бъде изключително важно да се проведе кампания сред хората, която да ги накара да пестят повече електроенергия.