Тази есен най-много отпътували по проект световно образование има за Великобритания. Tова е и предпочитаната дестинация за българските дванадесетокласници за последните 3 години, обяви на пресконференция управителят на "Интеграл" Ирина Христова.

Английските университети изискват и трета матура. Мотивационното писмо, което е задължителна част от кандидат-студентския процес, става препъни камък за тези, които го подценяват. 

Оказва се, че само до този момент трима български студенти са хванати в измама при мотивационните писма, тъй като са изпратили едно и също такова, сега те ще трябва да изпратят 5 различни.

89% от завършилите висше образование в Англия започват да работят до 6 месеца след напускане на университет. Именно и това е една от причините, които подтикват хората към висше образование в тази държава. Другите причини са, че едва 8% са безработни, качеството на образованието е определящ мотив, едва 16% са отпадналите студенти от системата.

Повечето българи избират Лондон, за да получат диплома. На второ място кандидат-студентите се насочват към Дания и Швеция. 10 % заминават за Германия. Засилен е интересът и към Австрия и Белгия, предаде БГНЕС. 

Все повече университети в Англия заявяват, че TOEFL няма да се признава за сметка на IELTS ИЛИ Cambridge заради кандидат-студенти от Пакистан и Индия, които са опитали да измамят системата, пращайки други хора да се явяват на изпитите им.

Координаторът на изложението "Световно образование" Светлан Данев пък обяви, че към 30 юни тази година 2290 кандидат-студенти са подали документи за Великобритания, което е с малък спад спрямо миналата година. 1600 студенти са отпътували за Острова чрез проекта "Световно образование" тази година.

Интересно е да се отбележи, че 18% от студентите ни, учещи бакалавър в чужбина, предпочитат да учат компютърни науки, 10% се насочват към специалност изкуство, а 8% искат да имат бакалавърска степен в областта на медиите. 

При магистратурите най-висок е процентът на тези, които искат да се занимават с бизнес и мениджмънт - около 30%, 10% са за политически науки, а едва 1% от кандидатите искат да имат магистър за инженерни науки и психология.