Ветеринарни лекари от цялата страна са готови на протестни действия, ако земеделското министерство продължи да бави средствата за имунопрофилактичните дейности. Финансовата рамка на сключения миналата година договор е 18 милиона лева, но вече 7 месеца няма преведени пари. На практика ветеринарите спонсорират държавата, защото влагат лични средства, за да извършват тези дейности, каза пред Дарик д-р Георги Митев, член на Българския ветеринарен съюз.

Друго искане на ветеринарните лекари е да участват в работата по нови законопроекти като партньор. Ветеринарни лекари от страната се събират този следобед във Варна, където ще решат какви да бъдат техните по-нататъшни действия. Ето какво каза д-р Митев:

Ще се стигне ли до протести на ветеринарни лекари?

Ами по всяка вероятност може и да се стигне, ако не се вземат адекватни мерки от страна на държавата. Не е само това всъщност причината за недоволството. Ние трябва да присъстваме като съсловна организация като партньор при вземането на решения за нови законопроекти, а такова партньорство де факто няма, без нас се правят промени в законите.

Не върви ли диалогът със земеделското министерство?

Не, не върви, няма такъв. Създава се агенция по храните, навсякъде се твърди, че има съкращения, а де факто няма такива. Просто се създава една мегаструктура, която влива в себе си няколко. Лекари, които сега са работили в лабораториите, също се пренасочват към държавните лекари. В същото време трябва на обществото да е ясно, че какъвто и закон, каквато и агенция по храните да има, първоначалният контрол е от частните лекари, които са на терена, а те са пренебрегвани.

Поставяте ли някакъв конкретен срок, за да се отговори на вашите искания?

Срокове имаше, срокът изтече на 17-ти, Националния съвет на Българския ветеринарен съюз все решение на 17-ти този месец да има среща и разрешение на проблема. Среща се състоя само веднъж, по всяка вероятност отговорите бяха уклончиви. Трябваше да се състои нова среща, но министерството няма време.