Частната виенска банка Bank Medici AG съобщи, че е продала части от така наречения фонд Herald Funds на обща сума 2.1 милиарда долара. Голямата част от тази сума беше вложена в американския инвестиционен фонд Madoff, е заявил членът на управителния съвет Петер Шайтхауер, без да може да назове точния размер на сумата. Продължават трескаво проучвания по този въпрос, правят се опити да бъдат успокоени "ужилените" клиенти на банката, сред които са други банки, фондови дружества, застраховки и пенсионни каси.

Не е казано, че са изгубени всичките пари, посочва Шайтхауер и допълва, че банката е в пряк контакт със засегнатите клиенти, води разговори с фонда Herald. В проучването са включени и адвокати, все още не е ясно какви ще бъдат конкретните юридически мерки.  

Мениджърите на частната банка Медичи са инвестирали във фондовете на Мадоф и капитал на банката. Според изявления на Шайтхауер, който не е пожелал да назове сума и в този контекст, "банката не е застрашена поради своята солидна структура от собствени средства" и би могла леко да понесе и пълната загуба на инвестираните средства.

За петък е насрочено съвещание на Надзорния съвет, сред чиито членове са бившият финансов министър Фердинанд Лацина и бившият министър на икономиката Ханес Фарнмайтнер. Bank Austria има 25-процентно участие в банка Медичи, останалите три четвърти са собственост на виенчанката Соня Кон. По данни на Медичи 93% от фонда Хералд са били продадени на международни институционни вложители - най-често банки, застрахователни и пенсионни каси.

Австрийската емисионна банка определи евентуалните щети за частни вложители на 350 милиона евро, ако към тази сума се прибави и сумата на институционните вложители, е възможно Австрия да е засегната с повече от един милиард евро. В хода на невиждания по своите размери финансов скандал в Австрия се налага да бъдат извадени от търговията с финансови продукти все повече фондове. Дружеството за инвестиции Primeo Fund със собственик UniCredit Bank Austria AG спря продуктите "Примео селект фонд" и "Примео екзекютив фонд". Поради същата причина частната банка Constantia Privatbank затвори временно фонда "Абсолут ретърн".

Вчера собственикът на финансовата пирамида Бърнард Мадоф, обвинен в организирането на измама за 50 млрд. долара, беше поставен под домашен арест в апартамента му в Манхатън, който струва 7 млн. долара. На съпругата му пък бе наредено да предаде паспорта си до обед днес.

Мадоф ще бъде снабден с електронна гривна на глезена и ще му бъде разрешено да напуска дома си само за предварително уредени с властите.

Източник БТА, Reuters