През ноември Visa Inc. и Visa Европа обявиха окончателното споразумение за придобиването на Visa Европа от Visa Inc. и създаването на единна глобална компания. Сделката е обект на регулаторни одобрения и се очаква да приключи през третото фискално тримесечие за 2016 г. на Visa Inc. (април-юни).

„Тази сделка ще отключи значителна стойност за членовете както чрез платеното възнаграждение, така и защото Бордът смята, че обединена Visa ще бъде в по-добра позиция, за да обслужва нуждите на клиентите оттук насетне. Също така сме уверени, че Visa Inc. е ангажирана с дългосрочни инвестиции и развитие на европейския бизнес”, заяви председателят на борда Гари Хофман.

„В дългосрочна перспектива и на фона на бързоразвиващата се среда, нарастващата глобализация, засилването на регулацията и конкуренцията, няма по-добро време за обединяването на двете компании в едно“, коментира Никола Хус. Според него интегрирането в един глобален бизнес ще осигури финансовата възможност и оперативния капацитет и така Visa ще може да осигури следващото поколение от разплащания в цяла Европа.

Също така, това ще осигури на клиентите в Европа по-голям достъп до глобален мащаб, технологии, инвестиции и ресурси.

Според данните на Visa за 2015 г. годишният размер на изхарчените средства при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, нараства с 18% на годишна база и надхвърля 1,7 млрд. евро.

Разплащанията при търговци в България отчитат стабилен ръст през 2015 г. по данни на технологичната компания Visa Европа, която обяви своите годишни финансови резултати за периода октомври 2014 г. – септември 2015 г. Общо похарчените средства с Visa дебитни и кредитни карти през миналата година възлизат на 6,5 млрд. евро, което представлява увеличение от 14% на годишна база.

Броят на направените трансакции при търговци доближава 43,8 млн., което е повишение от 17% в сравнение с 2015 г. Общият брой карти Visa, издадени от български банки, достига 3,34 млн. Средната стойност на трансакция с карта Visa е в размер на 38,2 евро. Средният брой на POS трансакциите при търговци за всяка карта Visa е с почти 20% повече спрямо миналата година. Едно от всеки 16 евро в България е похарчено сVisa карта.

Стабилен ръст отбелязва употребата на дебитни карти Visa. Общият обем изхарчени средства с тях надвишава 5,8 млрд. евро за 2015 г., което е с близо 14% повече спрямо 2014 г. С дебитни карти Visa са направени над 33 млн. плащания при търговци, което е с 17,2% повече в сравнение с предходната година. Средният брой трансакции с една дебитна Visaкарта при търговци също нараства с 22% на годишна база.

Онлайн разплащанията с карти Visa при търговци, обслужвани от български банки,  достигат общ обем от 328 млн. евро, с което се отбелязва почти 17% ръст на е-търговията през 2015 г.    

Употребата на безконтактни карти в България набира популярност в сектори като супермаркети, телекомуникации, бензиностанции, вериги за бързо хранене, кино салони и аптеки. 

Към момента има повече от 30 000 безконтактни терминали в цялата страна, което е 37% от общия брой на терминалите. Оборотът през последните 12 месеца се е увеличил с над 663%, а броят на осъществените безконтактни трансакции е нараснал с 535%.