Високите цени, дългият период на изплащане и законодателни празноти пречат на фирмите да поръчват продукти, щадящи околната среда.

Това заяви Хриса Делийска, мениджър "Корпоративна отговорност" в "Глобул", на конференция в британското посолство.

Миналия месец правителството одобри план за насърчаване на зелените обществени поръчки до 2014 г. Той задължава централната администрация да залага определен дял на зелени технологии в обществените поръчки.

От 2012 г. поне 60% от доставките на копирна хартия във ведомствата трябва да бъдат за рециклирани продукти, а 80 на сто от поръчките за осветление да са за енергоспестяващи крушки. Подобни цели има за IT оборудването, почистващите продукти, транспорта и др.

Първи на рециклирана хартия минаха в екоминистерството и твърдят, че им излиза колкото обикновената. От "Глобул" обаче се оплакаха, че не са намерили фирма, която да им доставя екохартия на същата цена.

Като пример за трудностите пред екорешенията в бизнеса Делийска посочи намерението на компанията да монтира слънчеви панели на 3000 базови станции в страната. Това се оказа невъзможно заради високата цена и петгодишния период на възвръщаемост, сподели тя. Вместо това са инсталирали енергоспестяващи хибридни системи, които намаляват емисиите от станциите с 30%.