За последните четири месеца на 2011 г. Google успя да постигне 27% ръст на приходите си до 10.6 млрд. долара, както и 6.4% ръст на печалбата до 2.71 млрд. долара – но това разочарова пазарите. Те очакваха повече и започнаха масово да разпродават акциите на технологичния гигант, който за много кратко време загуби 10% от пазарната си стойност.

Лари Пейдж, единият от двамата съоснователи и сега изпълнителен директор, коментира: Google имаше наистина много силно тримесечие в края на една велика година. „Супер възхитен съм от ръста при Android, Gmail, и Google+, който сега има 90 млн. ползватели глобално“.

Но пазарът очакваше печалба от 10.51 долара на акция, а получи 9.50 долара. В резултат на това сега една акция на компанията от Калифорния струва 581.75 долара, което е спад от 9.09% от нивото на затваряне на официалната фондова търговия в четвъртък. Резултатите бяха обявени след като пазарът затвори.

В случая вината надали е изцяло на Google, а на пазарните очаквания, които нарастваха вече от няколко месеца. А в случая с Microsoft и Intel пазарът беше по-предпазлив, получи повече, отколкото очакваше – и акциите поскъпнаха.

При Microsoft печалбата достигна 6.62 млрд. долара за последното тримесечие при продажби от 20.89 млрд. долара. Инвеститорите очакваха 20.92 млрд. долара, почти ги получиха и акцията на компанията се качи с 2.42% до 28.80 долара.
При Intel печалбата достигна 3.4 млрд. долара при продажби от 13.9 млрд. долара – пазарът очакваше 13.7 млрд. долара и акцията се вдигна с 0.7% до 25.81 долара.

IBM пък направи прогноза, че за цялата година ще спечели 14.85 долара на акция – пазарът очакваше 14.82 долара и акциите на „Голямото синьо“ се вдигнаха с 2.70% до 185.40 долара.

На този фон е още по-отчетливо рязкото понижение при оценката на пазара за Google. Нещата може би стават ясни от следната статистика: макар че има значителен ръст от 34% на кликовете върху спонсорираните линкове, които Google показва в резултатите от търсенето, компанията е успяла да се спазари с рекламодателите за цена на клик с 8% по-ниска спрямо предходното тримесечие.

Анализатори на BBC коментират: очакванията на инвеститорите за Google може би са станали толкова нереалистични, тъй като в САЩ няма особена представа как се движат нещата в останалите части на света. В Северна Америка нещата вървят добре, но има места по света, където има голям икономически натиск – Европа например, специално Германия. Търсенето в страните, прилагащи мерки за строги икономии, е слабо.

Възможна е и друга трактовка – за разлика например от компании като IBM и Apple, Goolge не изнася междинни прогнози за резултатите си и това насърчава нерационалните очаквания.

За цялата година Google постигна 29% ръст на приходите до 37.9 млрд. долара и 14% ръст на нетната печалба до 9.7 млрд. долара.

В самия край на 2011 г. акциите на Google за момент достигнаха цена от близо 670 долара за лот, но пък през юни се търгуваха на едва 470 долара за лот. Преди обнародването на снощните данни, съотношението P/E за акциите на компанията беше 22.89.

Впрочем приказката Google много скоро може да се възобнови, тъй като компанията отчита 35% ръст на оперативните си разходи не за друго, а защото е наела допълнителни 1000 служители, от които се очакват и резултати.