Двете най-големи глобални системи за разплащане, "Виза" (Visa) и "Мастъркард" (Masterkard), както и четвъртата по големина - "Дискавър" (Discover), съобщиха за мащабна кражба на лични данни на собственици на кредитни и дебитни банкови карти, предаде ИТАР-ТАСС.

В изявлението си трите американски компании посочват, че сигурността на собствените им системи не е нарушена, а информацията е открадната чрез посредническа компания, която се занимава с обработка на данни.

Засега не е известно средствата на колко банкови клиенти са застрашени. "Виза" и "Мастъркард" заявиха, че са предупредили банките за кражбата. "Дискавър" обяви, че е започнала да следи банковите сметки за подозрителни операции и в случай на нужда е готова да преиздава карти.

"Мастъркард" е уведомила за случилото се съответните американски органи и е наела независима компания, специализирана в осигуряване на данните в Мрежата, която ще извърши разследване, допълва БТА.

Информация за голямата кражба на лични финансови данни се появи най-напред в специализирания блог "КребсънСекюрити" (KrebsonSecurity). В нея се казваше, че "Виза" и "Мастъркард" спешно предупреждават американските банки за възможна внушителна кражба на данни от банковите карти на над 10 милиона души. Според блога пробивът в системата е осъществен между 21 януари и 25 февруари.