Всички членове на европейския банков съюз трябва да получат равен статут за гласуване, за да се избегнат деформации във финансовия сектор, казва министърът на финансите Симеон Дянков пред "Таймс".

Той хвали стъпките на еврозоната към единен банков надзорен орган и създаването на фискален пакт. Според него те са направили единната валута и Европа като цяло по-стабилни.

Дянков е категоричен, че мястото на България „несъмнено" е в единната валута. Относно замразяването на кандидатурата ни за присъединяване към еврозоната, той прогнозира, че е възможно страната да се присъедини в рамките на пет години, ако валутният блок реализира допълнителен напредък.

Според Дянков гласовете на държавите, които не членуват в еврозоната, трябва да са подходящо представени в спорния единен банков надзорен орган, който ще се намира в Европейската централна банка.

Естествена последица е тези държави членки на банковия съюз също да имат достъп до спасителния фонд на еврозоната по време на банкови кризи, е мнението на министъра.