Влизаме в период на дългосрочна политическа криза. Това прогнозира социологът Юрий Асланов, цитиран от за Агенция „Фокус”.

 

При това ниво на активност, очаквахме друго разположение на силите, което не се случи. От гледна точка на социологията, това е бойкот на голяма част от левите избиратели. Той, донякъде, е типичен за цялата европейска левица, но в България беше в много голям размер и в по-тежка форма.

 

По наши данни, около 40% от твърдото ядро на БСП не излезе да гласува. От там идва изненадата – ниският резултат на БСП и голямата дистанция, която набра като преднина, партия ГЕРБ. Не разчитам други големи изненади в социологическите данни. Избирателната активност също не е висока; не сме очаквали по-висока активност, каза социологът.


По думите му, по-сложно е да се прогнозира - дали тези резултати ще доведат до предсрочни парламентарни избори, защото това не зависи от резултата от европейските избори.

 

Зависи от отношението на парламентарно представените политически сили към правителството. Посланията, които чух да се отправят снощи от лидерите на управляващата коалиция, като че ли по-скоро не засвидетелства в посока, че те търсят развръзка чрез предсрочни избори”, коментира Юрий Асланов.


По думите му - трябва да се следят две неща. „Първото е, дали ще има някаква много мощна нова вълна на обществен натиск за предсрочни избори, предвид на това, че най-голямата партия е в опозиция. Има и една партия, която е извън парламента, която също има впечатляващ резултат, макар и очакван”, обясни той.

 

Тези фактори могат да засилят обществения натиск, и да избухне вълна в мащаба, а може би и по-силна от тази, която познаваме от миналото лято – прогнозира социологът.


„Ако това не се случи, правителството ще продължи да работи по някакъв начин, в тази проблемна ситуация в парламента и тези игри с кворуми и прочие, които стават всеки ден, биха поставили под риск стабилността на институциите. Предсрочните избори са някакво решение, но решение, което няма да доведе до развръзка, или до изход от политическата криза”, допълва Асланов.