Влизането ни в еврозоната е основна цел, но не бива да се поставят конкретни срокове за това. Това каза в „Седмицата” по Дарик номинираната за български еврокомисар Кристалина Георгиева.

По думите й, България трябва да реагира според развитието на кризата в страната. Ние сме много зависими от външни условия, движим се от 6 до 9 месеца след другите страни. Нека гледаме какво правят, за да вземаме своите решения, заключи тя и допълни, че колкото повече укрепва икономиката на еврозоната – толкова по-добре е това за нас.

Вицепрезидентът на Световната банка смята, че правителството трябва да бъде по-активно и да пази макроикономическата стабилност на страната, да определи критичните точки и да изпълзва по-активно инструментите за въздействие върху икономиката, колкото и да са ограничени те заради валутния борд. Според нея, трябва да се намерят тези точки на въздействие, чрез които да се подпомогне вътрешният пазар на труда.

Кристалина Георгиева не се приема като резервен играч. Номинацията ми беше отличен ход да излезем от трудната ситуация, каза тя,  като допълни, че ще успее да се подготви за изслушването в Европейския парламент и очаква датата 3 февруари с положителни чувства.

Освен това, вицепрезидентът на Световната банка обеща да помогне за изграждането на по-добър имиджа на България пред Европа.

За Илиян Михов Георгиева каза, че е „внимателен човек” и „експерт”, който ще се съобрази с мнението на другите уважавани икономисти в странат. Затова валутният борд у нас не е опасност, според нея.

Кристалина Георгиева каза, че няма да се учуди, ако бъдещият вицепремиер без портфейл продължи идеята тричленка да съветва премиера Бойко Борисов по икономическите въпроси, но с други фигури. Георгиева припомни, че досега в нея са били именно тя, Илиян Михов и Любомир Христов.

В „Седмицата" на Дарик Михов припомни, че този съвет е бил формиран през ноември миналата година, но заради пожарите, които е трябвало да се потушават през последните дни се е наложило бързо разместване.