ВМЗ има голяма поръчка от чужбина за специални изделия, но не може да я изпълни, тъй като няма пари, за да купи материали. Това съобщи за Дарик източник от ръководството на оръжейницата. Късно снощи синдикатите са получили икономически анализ на моментното състояние на ВМЗ. От мениджмънта виждат спасението на завода в съкращаване на 900 души, ликвидиране на несвойствени дейности, окрупняване на производства, намаляване на разходите за ток и гориво.

„Изпратихме анализа на централите на КНСБ и „Подкрепа", но за нас освобождаването на 900 работници е неприемливо. Смятам, че стабилизирането на предприятието може да се постигне и с редуциране на състава с 500-600 души". Така председателят на „Подкрепа" във ВМЗ Димитър Атанасов коментира най-болезнения въпрос с уволненията.

Атанасов добави, че оръжейниците са на ръба на оцеляването. Отчаяна работничка му се обадила по телефона и заплашила да се самоубие. Профсъюзите засега удържат хората да не тръгнат да блокират пътища, защото се очаква до дни да бъдат платени заплатата за октомври и авансът за ноември, а и се опасяват, че политическите партии ще яхнат протеста.

„Много сме притеснени от задаващите се съкращения. Социалните програми на Тотю Младенов не ни решават проблемите", каза пред Дарик една от стачкуващите работнички Любка Толумова.