ВМЗ-Сопот чака плащане от европейска институция, за да погаси част от дължимите заплати на служителите си и да покрие банкови задължения. Това заяви за Дарик изпълнителният директор на дружеството Иван Стоенчев. Той бе категоричен, че в момента заводът няма поръчка от голям чужд партньор, която не може да обезпечи с материали. Принципно, когато се сключи договор, дружеството иска авансово плащане, с което да закупи материали и да плати заплати в определен срок.

ВМЗ иска от контрагентите си аванс по такива договори, за да ги стартира, да купи материали и да плати работни заплати и други задължения. В последващ етап, ако не стигат материали, от дружеството се обръщат към банкови институции, за да подсигурят изпълнението на поръчката или изпълнявайки я и експедирайки продукцията, ВМЗ получава остатъка от сумата.

„На този етап ние нямаме голям договор, който да ни помогне да излезем от ситуацията, в която сме. Имаме много разговори от миналата година, преговори, но нямаме потвърждение за такъв договор", категоричен бе Стоенчев.

На въпрос на какво разчитат от предприятието, за да изплатят част от дължимото към работниците шефът на ВМЗ заяви, че в края на миналата година, когато е започнала стачката, част от хората са работили и са завършили поръчка за европейска институция, свързана с НАТО, успели са да изпълнят договора и да експедират поръчката в началото на годината. Има определен срок в документите, в който се нареждат средствата по този договор. Документите се намират в институцията и по думите на Стоенчев, всичко е въпрос на часове и дни, за да може да бъде направено платежното нареждане. Кога ще бъде платено, зависи от финансистите на тази институция, каза още шефът на ВМЗ.