Според оценките на руския агро сайт АПК-Информ, през тази година ще се запази миналогодишната тенденция на пазара на маслодайни култури в България. Страната ни ще внася олио, а ще изнася слънчогледово семе, отбелязват руските аграрни експерти.

Според частни оценки, реколтата на слънчогледовото семе в България ще достигне 1.2 – 1.3 млн. тона, което е малко повече над реколтата, събрана през миналия сезон. За износ ще отидат около 800 – 900 хиляди тона.

Основните купувачи на българското слънчогледово семе са в Турция. България е още по-привлекателна за турските вносители, тъй като не действат експортните мита, въведени от Русия и Украйна.

Въпреки че България си е спечелила име като голям производител и износител на слънчогледово семе, страната продължава да внася слънчогледово олио – коментира АПК – Информ. През 2010/2011 г. по оценка на частни анализатори ще бъдат внесени до 100 хил тона олио – в търговски разфасовки и в наливно състояние.

Най-голям доставчик на олио в България засега е Унгария. Възможен е ръстът на доставките от Украйна и Турция, тъй като компаниите по бреговете на Черно море ще погледнат с по-добро око на потенциала на българския пазар, коментира изданието.