Цените на имотите в развитите пазари се възстановиха от катастрофата, последвала кредитната криза от 2008 г., но в момента има увеличаване на страховете, че на няколко места се надуват нови балони.

Израел, Канада, Норвегия, Белгия, Австралия, Дубай, Хонконг, Лондон и Сингапур са местата, които предизвикват най-силни опасения сред инвеститорите. Цените на жилищата са се повишили с близо 40% в Израел от 2009 г. насам, в Норвегия с близо 30 на сто, а в Швейцария с над 20 на сто за същия период.

Тези скокове на цените са подхранвани от относителната лекота, с която жителите на съответните страни и градове могат да вземат пари назаем за покупка на имот. Основаната причина за това са политиките на количествени улеснения и ниски лихви на големите централни банки.

Според мнозина анализатори, при толкова ниски лихвени нива опасността от възникване на балони практически не може да бъде предотвратена, съобщава CNBC.

От Goldman Sachs са сигурни, че през 2014 г. и 2015 г. поне няколко от въпросните пазарни балони в имотния сектор ще се спукат.

В Хонконг цените вече са 13 пъти по-високи от средната работна заплата, което го прави най-скъпия град в света, претеглено през покупателната способност. А цените продължават да растат, въпреки мерките на китайското правителство. По подобен начин се развива ситуацията и в Сингапур.

Анализаторите на Goldman Sachs считат, че колкото по-бързо растат цените на имотите в момента, толкова по-голяма е вероятността от спад през следващите 5 години.

Въз основа на тази методология от банката посочват като места, където жилищата рязко ще поевтинеят Израел, Германия и Швейцария.

Ако пък цените на имотите се претеглят спрямо размера на наемите, отразявайки готовността на хората, които не притежават собствено жилище, да купят такова, най-застрашени са Белгия, Финландия, Норвегия и Канада.