Ситуацията с Украйна поставя под сериозно изпитание цялата държава. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на конференция на тема бъдещето на природния газ, предаде БГНЕС.

 

Диверсификацията отново се връща в дневния ред на обществото, защото диверсификацията означава сигурност, добави Стойнев.

 

Той заяви, че през годините всички правителства са декларирали колко важна е диверсификацията, но всички действат в рамките на един мандат, а е необходима дългосрочна политика. Той припомни, че 95% от енергийните ни ресурси са от Русия.

 

"Ние не можем да прекратим изведнъж всички доставки и от днес за утре да стане чудото. През годините започнаха конкретни действия, но не всяко едно от тях бе увенчано с успех", заяви енергийният министър. България е предприела действия за диверсификация на маршрутите чрез проекта "Южен поток". Ние трябва да оставим политическите пристрастия. Искам да внасяме газ от Норвегия, но заради географското ни положение не можем да осъществим такива доставки. Щетите от газовата криза през 2009 г. бяха 500-600 милиона лева", посочи Стойнев.

 

Той обясни, че има забавяне по интерконекторната ни връзка със Сърбия и е провел разговор с Гюнтер Йотингер по темата.

 

Работата по интерконекторната връзка с Гърция, пък може да започне още от тази година. За газова връзка с Турция Стойнев не беше много оптимистичен, като заяви, че преди 6 години са започнали разговори за такава връзка, но от тогава насам всички преговори са пропаднали.

 

"Преди месец и половина дойде турският министър на енергетиката и каза, че Турция е взела решение за изграждането на газопровод. Вече имаме и подписан меморандум с Турция. Има две технически групи, които работят за осъществяването на проекта, за да може до 2016 г. връзката ни с Турция да бъде изградена", заяви още министър Стойнев.