Проект ЗЕМЕДЕЛСКИ СВЯТ,
Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони, № на договор АГРИ2011-012

И след като голямата „истерия” с цените на яйцата по Великден премина, е време за един по-безпристрастен поглед върху темата за качеството и цената на този продукт. Тъй като вероятно още в домовете на всички е останало по някое – друго сварено боядисано яйци, остава въпросът – колко дълго може да чакаме преди да го изядем? Но преди да отговорим на него, трябва да потърсим и още един отговор – колко време суровите яйца са качествени и как да сме сигурни, че са в срок?

Цената на яйцата се стабилизира от голямото търсене около Великден, смята Ивайло Гълъбов, представител на браншовия съюз птицевъдите. Той призна, че известно време преди празника е имало повишаване на цените на яйцата, но бе категоричен, че това се е случило на пазарна основа.

Купувайте български яйца, за да пълните държавната хазна!

Гълъбов призова потребителите винаги да купуват яйца от български производители, защото от една страна – могат да бъдат сигурни в качеството на продукцията, а от друга – подкрепят българската икономика. „Когато те изберат българските яйца, съответно подкрепят българската икономика, подкрепят и българския бюджет, защото в това яйце има 20 % ДДС, така че подкрепят и себе си. Голяма част от потребителите разчитат именно на доходи от бюджета”, допълни Гъбълов.

Българските яйца – годни със сигурност, вносните – не съвсем

Ивайло Гълъбов обясни още, че трайността на едно сурово яйце е около 28 дни. Още в деня на снасяне на яйцето се поставя маркировка. Срокът на годност е описан и при пакетирането на определени количества, които след това ще бъдат пуснати в търговската мрежа. Според експерта със сигурност българските яйца, които достигат до потребителите, са в срок на годност, защото никой не допуска неспазване на правилата, а и те твърде бързо се изкупуват от магазинната мрежа, за да може да застоят и да им изтече годността.
Това обаче не е така при вносните яйца, защото не можем да бъде сигурни дали производителите или фирмите, които са ги пакетирали, не са манипулирали данните за срока на годност. „Разбира се, тук може да се разчита, че ако са с изтекъл срок на годност, Агенцията за безопасност на храните ще ги спре от продажба”, допълни експертът.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио  АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на ЕС или генералната дирекция. Европейската комисия не носи никаква отговорност към  ползвателите на информацията от документа.