Докато в ЕС мобилен интернет се използва от 4.2 на сто от хората, в България тази услуга се ползва само от един процент. Това съобщи главният секретар на БТА Евелина Андреева по време на кръгла маса, посветена на пазара на телекомуникационни услуги и бъдещето на широколентовия Интернет, цитира БТА.

Евелина Андреева посочи, че през 2005 г. потребителите на Интернет са били 25 на сто от хората в България, а през 2010 г. те са се увеличили до 30 процента. Днес около 10% от българите имат достъп до широколентов интернет. Средно за нашия регион тази цифра е 11.6%, а в Западна Европа с броудбенд Интернет връзка разполагат 27.6% от населението.

Българите говорят на двойно по-ниски цени по мобилен телефон в границите на един оператор, в сравнение с останалите страни на ЕС, но разговорите на потребители на различни телекоми остават сред най-скъпите в ЕС, отбеляза Андреева.

Българският пазар на мобилни услуги е много конкурентен, добави тя. Средното проникване на мобилни телефонни услуги в ЕС е 121.9%, а у нас е 138.9%. Тоест много хора в нашата страна имат поне два мобилни телефона.