Военен изпрати изтребители в мисия за ранно предупреждение в спорното въздушно пространство над островите Сенкаку, съобщи Xinhua.

 

Така Пекин вдига залога в играта със САЩ, Япония и Южна Корея. Двете азиатски държави и Тайван имат претенции към региона на Източнокитайско море под което има огромни залежи от газ и петрол.

 

В отговор Япония и Южна Корея изпратиха свои собствени военни самолети през въздушното пространство над островите, наричани от китайците Дяоюйдао.

 

Отношенията между Китай и Япония са обтегнати от месеци заради спорните острови, които в момента се намират под японски административен контрол.

 

Китай миналата седмица едностранно обяви, че чуждестранните самолети, включително пътническите, ще трябва да се идентифицират пред китайския въздушен контрол, ако преминават над спорния регион.

 

По-рано тази седмица, Вашингтон изпрати двама невъоръжени стелт бомбардировача B- 52, които могат да носят и ядрени бойни глави, за да покаже подкрепата си за Япония.

 

Xinhua описва мисията на китайските военни като "нормален въздушен патрул" в новата зона за въздушна отбрана.

 

От агенцията посочват, че военновъздушните сили на Китай са в "състояние на повишена готовност и ще предприемат мерки за справяне с различни въздушни заплахи, за да защитят сигурността на въздушното пространство на страната."