18:09 часа българско време

Понижението на американските акции се задълбочи, като индексът Dow Jones само за час и половина обърна седем пъти посоката си.

Технологичните акции продължават да се представят по-добре от останалите, като измерващият ги индекс
Nasdaq се понижава с 0.28% до 2373 пункта, докато пониженията на S&P500 са 0.38% до 1143 пункта, а на DJIA 0.39% до 10815 пункта.

Президентът на ФЕД Минеаполис заяви днес, че покупката на корпоративни бонове от правителството вероятно ще има малък ефект върху пазарите и икономиката. Това прави операциите по монетарна експанзия малко по-спорни, но цитираният банкер тази година няма глас в Комисията по отворените пазари.

Инвеститорите внимателно ще следят насрочените за по-късно речи, за да открият в тях подсказка за бъдещите политики на централната банка.


16:46 часа българско време

Индексите светят в червено в първите минути от търговията на WallStreet. Перспективите за монетарна експанзия, която може да доведе до инфлация в страната, водещи до поевтиняване на долара, в добавка към поредните мрачни данни от жилищния сектор, не позволяват на оптимизма да преодолее. Вероятно и събирането на печалби след вчерашното поскъпване на акциите играе своята роля.

Най-стабилно отново се представя индексът ан технологичните акции NASDAQ, който губи само 0.04% до 2379 пункта. Индексът на сините чипове DJIA се смъква с 0.12% до 10 845 пункта, а широкият S&P500 се понижава с 0.21% до 1145 пункта.

В Европа също е дъждовно, като индексите в Париж, Лондон и Франкфурт се понижават между 0.2 – 0.4%.

Сред печелившите в индекса Dow Jones на първо място се нарежда Hewlett–Packard. Най-големият производител на компютри в света публикува по-добра от очакваното прогноза за продажбите си през 2011 г. и поскъпва с 2.38%.

12:38 часа

След оптимистичното начало, повечето акции в Европа поевтиняха. Според MarketWatch значителна вина за това има компанията за модни стоки от Швеция Hennes & Mauritz, която към този момент поевтинява с близо 6%, тъй като финансовите й резултати за третото тримесечие, макар и позитивни, разочароваха инвеститорите.

Междувременно бяха изнесени данни за бизнес доверието в еврозоната, които се оказаха по-позитивни от очакваните. Това компенсира част от загубите, но индексите все още са в зоната на пониженията. Европейската комисия е изчислила покачване на бизнес доверието през септември до 103.2 пункта от 102.3 пункта през август. Подобрява се индексът на доверието в индустрията, строителството и услугите, докато потребителското доверие остава без промяна.

Към този час значенията на индексите на водещите европейски борси са, както следва

DAX – 0.47% до 6246 пункта

CAC40 0.42% до 3747 пункта

FTSE100 0.34% до 5559 пункта

Сред по-сериозните губещи са RBS, като банката олекна с 2%. Печално известната BP поскъпва с 1.5%, тъй като енергийният гигант успя да реализира нова емисия облигации на стойност 3.5 млрд. долара.

Технологичната компания Rolls-Royce Group се изстреля с 4% нагоре, след повишен рейтинг на акциите й. В Париж телекомуникационният гигант Alcatel Lucent губи 1.86%, а Peugeot Citroen падна с 1.9%.


10:43 часа българско време

Силният финал на WallStreet вчера и зеленото продължение в Азия дадоха импулс и на европейските борси; акциите на компаниите от Стария континент в началото на деня се търгуват с повишение.

В Германия DAX се покачва с 0.44% до 6304 пункта, във Франция CAC40 се повишава с 0.66% до 37787 пункта, а в Лондон FTSE100 достигна до 5615 пункта, повишение от 0.66% в рамките на деня.

Във Франция индексът на потребителското доверие за септември е -35 пункта, показаха новите статистически данни. Макар цифрата да е отрицателна, тя е по-добра от очакванията на пазара, като спрямо нивата през август отбелязва повишение с 4 п.п. Потребителското доверие в Швеция чуваствително нараства. В Италия бизнес доверието се понижава от 99.3 до 98.4 пункта.


8:24 часа българско време


Акциите на Wall Street изтриха първоначалните загуби заради спекулациите, че Федералният резерв ще продължи да изкупува дълг, за да стимулира икономиката. Възстановяването поведоха потребителските и здравните компании. Лидер при бичия пазар бяха книжата на Walgreen Co. - най-голямата аптечна верига в САЩ. Дяловете й поскъпнаха с 11%, след като стана ясно, че реализираните печалби са по-високи от очакваното. Крак повлякоха и други здравни компании, сред които Pfizer Inc. и Johnson & Johnson.

Анализатори коментират, че в условията на спекулации около евентуалните нови количествени улеснения в САЩ инвеститорите са склонни на някои рискове. Още повече, че се очаква и покачване на инфлацията заради предстоящото „наводнение” от пари в икономиката, което би накарало пазарните играчи да инвестират.

В края на сесията DOW JONES се покачи с 0.43% до 10 858 пункта, S&P 500 добави 0.49% до 1 147 пункта, а NASDAQ нарасна с 0.41% до 2 379 пункта.

До петмесечен връх поскъпнаха някои от азиатските акции. В Япония стана ясно, че бизнес доверието на най-големите производители е скочило със 7 пункта през септември – най-слаб ръст от началото на 2009 г. насам. Затова инвеститорите искат Японската централна банка да покаже по-твърдо отношение в борбата с икономическия спад. В тази връзка също не липсват спекулации за нова интервенция на пазарите, което също подтикна купувачите да инвестират.

В Токио NIKKEI 225 отчете ръст от 0.90% до 9 580 пункта, в Хонг Конг HANG SENG скочи с 1.28% до 22 392 пункта, а в Шанхай CSI 300 се повиши с 0.39% до 2 892 пункта.

Днес инвеститорите ще очакват данните за бизнес климата в еврозоната. Според прогнозите, спад ще има в икономическото доверие, в индустриалния сектор настроенията ще бъдат по-оптимистични, докато тези на потребителите няма да се променят.