През тази седмица търговията на Wall Street бе силно волатилна, а на финала изменението при индексите е незначително.

Инвеститорите се тревожиха от нестабилността на европейските икономики, както и от перспективите за по-слаб растеж в Китай. Те се влошиха след като азиатската страна поиска от банките си да заделят по-големи резерви, което веднага подсети анализаторите, че затягането на монетарната политика ще доведе и до свиване на потреблението на произведени от САЩ стоки и суровини.

В търговията продължиха да оказват влияние коментарите относно програмата за количествено улесняване на щатската икономика, както и поведението на долара.

Сред компаниите, които привлякоха значителен инвеститорски интерес през тази седмица, бе автомобилният гигант General Motors и неговото първично публично предлагане за над $ 20 млрд., което е второто най-голямо в историята на Wall Street. Седмицата за тази акция завърши при котировка от $ 34.26 за лот, което надхвърля цената на IPO-то от $ 33 за лот.

В същото време под натиск останаха книжата на авиопревозвачите, а причина за това бяха техническите неизправности, регистрирани при летателни машини на водещи компании от бранша.

Петъчната сесия завърши с леки покачвания за индексите, като най-напред отиде широкият измерител на търговията отвъд океана.

DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.20% до 11 203 пункта.
S&P 500 INDEX добави 0.25% до 1 199 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX порасна с 0.15% до 2 518 пункта.

На седмична база индустриалният бенчмарк качва 0.1%, широкият индекс трепна с 0.04%, а високотехнологичният се понижи с 0.004%.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!