18:00 часа

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е получил писмо от дружеството "Арселор Митал", в което компанията заявява, че няма интерес към комбината Кремиковци. Мотивите на световния гигант е глобалната криза. Милиардерът не допуска и възможността да оперира в завода на брат си.

Според Петър Димитров има сериозен интерес от украински кандидати и от българско дружество. Това стана ясно след срещата на министъра с протестиращите днес работници на Кремиковци.

Спирането на доменна пещ едно ще продължи, с нея няма проблем и при намирането на инвеститор евентуално дейността й ще бъде възобновена. Доменна пещ номер три ще бъде затворена, тъй като това е най-критичното съоръжение в Кремиковци по отношение на екологията и няма да може да възобнови дейността си. За около десет дни още коксохимическото производство ще бъде жизнеспособно, съобщи още икономическият министър след срещата. Надяваме се през тези десет дни преговорите с евентуален крупен инвеститор да са дали резултат, поясни той.

Според него обаче няма лесно да се намери инвеститор, ако ножицата между себестойност на продукцията и продажна цена остане толкова голяма колкото е в момента - 180 евро на тон.

Утре продължават протестите на работниците от "Кремиковци". Те се заканиха да поискат обезщетение от 30 заплати, ако заводът спре. Работниците настояват да се спази крайният срок - 31 октомври - за изплащане на просрочените заплати.

--------------------------------------------------

Ворскла Стийл България все още има интерес към купуването на Кремиковци, каза изпълнителният директор на компанията Виктор Демянюк. Според него „основни конкуренти” са лошият мениджмънт на комбината и лидерът на КНСБ в предприятието Васил Яначков.

Демянюк беше категоричен, че именно част от мениджмънта на Кремиковци стои зад сценария за спирането на предприятието. По думите му те са хората, които имат интерес и от оттеглянето на Ворскла Стийл. Демянюк ги обвини в лични интереси и кражба от предприятието и се закани да сезира прокуратурата и останалите отговорни институции в близките няколко дни.

Като основна причина за прекратяване на договора за доставка на суровини за комбината Демянюк посочи нежеланието на Ворскла Стийл да участва в спирането на предприятието. Той допълни, че Кремиковци дължи на компанията му 11.7 млн. лв. авансова такса ишлеме или 43000 тона готова продукция.

Демянюк припомни и за 22 млн. лв., които Ворскла Стийл е изплатила за заплати на работниците в предприятието и заяви, че ще предостави всички документи в съответните институции, които ще сезира.

.................................................

Кремиковци АД се нуждае спешно от 50 млн. лева заем за суровини. Това каза пред протестиращите пред Министерството на икономиката и енергетиката металурзи председателят на КНСБ към комбината Васил Яначков. В момента се водят преговори с няколко банки, допълни още той.

Яначков посочи, че явен интерес към Кремиковци има украинската Цмарт груп - собственик на Промет-Бургас. Техни представители сега са в комбината, каза Яначков. Интерес към дружеството са заявили и Стемкор и Интертръст.

Арселор има желание да се яви на търг за придобиване на активи на дружеството, но няма интерес към договор за ишлеме, посочи Яначков. Екометал Инженеринг иска да стане доставчик на суровина за комбината.

Източник: БТА, Дарик радио