Правителството на Пламен Орешарски оцеля след пети опит за вот на недоверие. Този път за премиера беше дори по-лесно от обикновено. Искането на ГЕРБ за вот на недоверие за провал на кабинета в областта на фискалната политика дори не събра необходимите поне 121 гласа.

Следих внимателно тезите и аргументите преди два дни и чух загриженост за правителствения дълг от опозицията, която по времето на своето управление го увеличи с над 4 млрд. лева, припомни Орешарски. Днес това ни принуждава да емитираме нов дълг, разбира се наред и с по-стари такива, посочи той.

Убеждаваха ни колко е лош дефицитът от 3.8%, забравяйки за такива над 4% от предходния мандат, коментира Орешарски. Предходното правителство намали фискалния резерв от 8 млрд. лева на под 4 млрд. лева, а сега той е 6 млрд. лева, посочи премиерът.

Говори се за надути планове за приходи - в края на април те са 30.5% от планираните, като това е най-добрият резултат за последните пет години, тоест включващ и четирите години на ГЕРБ, добави Пламен Орешарски.

Междувременно в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на НС Мая Манолова категорично потвърди, че ще има предсрочни избори.

 

Ще има оставка. Въпросът кога, вече не зависи единствено и само от БСП. Хоризонтът на правителството ще се определи от президента, който след консенсус с политическите сили ще определи датата на изборите. Това правителство ще работи най-много до 2 месеца преди изборния ден, подчерта Манолова.

Тя допълни, че Орешарски не може да обяви докога ще работи, защото ако изборите са на 7 септември, правителството ще работи до 7 юли.