Най-малко три са проблемите с кампанията срещу купуването на контрабандни цигари - отправят се спорни послания, твърдят се неистини, а организатор е държавата, заедно с една фирма, за която официално не се знае чия е.

 

Късна есен е. Млада, руса и добре изглеждаща жена седи на пейка в парка и отбелязва нещо в тефтера си. Но не гледа в него - погледът ѝ е оптимистично насочен напред и надалеч. Пред нея се вижда скъпа бебешка количка, която обаче е с гръб към снимащия и затова не се разбира дали в нея има дете или е празна. „Контрабандните цигари не помагат да се откриват места в детските градини“, гласи големият надпис в средата. Вижда се и логото на традиционния производител на български цигари „Булгартабак“.

Вероятно не съм единственият, който си е казал на ум: „Аха, контрабандните цигари не помагат, но ако си купя неконтрабандни, ще има детски градини за всички деца. Каква добра идея!“. Коментира Иван Бедров в Deutsche Welle.

Кампанията вече е пред очите на всички - банери в интернет сайтове, билбордове по улиците, клипове по телевизията. Пише, че е кампания на Министерството на финансите, Агенция Митници, Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010, Асоциация на производителите на ориенталски тютюни и, разбира се, Булгартабак холдинг АД. Проблемите с тази кампания са най-малко три: купуването на цигари се представя едва ли не като задължение на съвестния гражданин; в посланията се прави връзка между неща, които нямат връзка, тоест - твърдят се неистини; и трето - държавата обединява усилия с някого, за когото твърди, че не знае точно кой е.

Най-малкото не е проява на добър вкус две ключови институции - Министерството на финансите и Митниците, да се ангажират в обща кампания с фирма, за която държавата твърди, че не знае чия собственост е. „Булгартабак“ бе приватизирана преди четири години от руската банка VTB чрез австрийското дружество BT Invest. Преди по-малко от година руснаците се оттеглят и въпросната австрийска фирма е придобита от Livero Establishment от Лихтенщайн, която е собственост на фирма от Дубай, която пък се притежава от друга фирма от Дубай, която е собственост на неизвестно физическо лице. Тази информация е очевидно достатъчна за българските институции, одобрили сделката.

Неизвестното физическо лице продължава да не притеснява държавата и тя запретна ръкави заедно с него да бори контрабандата. Редица медийни публикации свързват фирмата с депутата от ДПС Делян Пеевски, а собственикът на фалиралата КТБ Цветан Василев го нарече директно „собственик“. Присъствието сред организаторите на двете браншови асоциации, традиционно свързвани с ДПС, само улеснява подобни разсъждения. Това е и едно от обясненията за вълната от неодобрение, която кампанията провокира в социалните мрежи.

Другият проблем на кампанията са неверните твърдения. „Контрабандните цигари крадат от пенсията на родителите ти“, се казва в другото послание по билбордовете. Неплащането на акциз и ДДС върху цигарите, разбира се, ощетява държавния бюджет. Самите организатори на кампанията твърдят, че заради контрабандата на цигари в хазната не са влезли 500 милиона лева, без да е ясно дали за цялата 2014 година или само за конкретен период. Всеки пропуснат лев приход е сериозен проблем за бюджета, който в по-голямата си част разчита на ДДС и акцизи. Но никога не е имало връзка между изпълнението на бюджетните приходи и начина, по който се определя размерът на пенсиите в България. Възрастните хора получават парите си от Националния осигурителен институт, който събира средства от осигуровките на гражданите, а държавният бюджет допълва недостигащото. Дори в години с много по-добра събираемост на бюджетните приходи, пенсиите на българите не са нараствали значително. Единствената пряка връзка с изпълнението на бюджета са мизерните коледни или великденски добавки, които правителствата раздават на пенсионерите.

Но най-големият проблем на кампанията са нейните преобърнати морални послания. Хубаво е да пушиш цигари, но ако не ги купуваш от правилното място, прецакваш държавата си.

Това е посланието, което Министерството на финансите, Митниците и неизвестното физическо лице отправят към българите. А те, българите, подозират нещо съвсем друго - че политически фигури са превзели институциите, за да забогатяват още по-лесно, включително и чрез контрабанда. Че проблемът с контрабандата изобщо не опира само до цигарите, а започва от горивата и стига чак до доматите. И че правителството знае много добре как да го реши, стига да иска. А когато контрабандните цигари спрат да се предлагат навсякъде, тогава няма да има нужда да призоваваш хората да не купуват евтиното.

Затова много българи вероятно ще разберат недвусмислено, че въпросната кампания е просто реклама на цигари, но малко по-екстравагантна. В това време депутати отново поставят в парламента въпроса за отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места. Може пък да няма нищо общо.