Руският президент Владимир Путин използва възможността да разшири влиянието си на Балканите, предупреждава македонският президент Георге Иванов.

Според него провалът на ЕС и НАТО да предпазят някои страни от региона, давайки им шанс за членство, разчиства пътя за руските амбиции, пише Bloomberg.

"Очевидно е, че ЕС е забравил географията", заявява 55-годишният Иванов в интервю, дадено в словашката столица Братислава. "А Русия превъзхожда другите по география".

"Ако се създаде вакуум, някой ще поиска да го запълни", смята Иванов, чийто втори петгодишен мандат изтича през 2019 г.

Балканският полуостров, където живеят много етнически групи, често е ставал център в сблъсъка между великите сили за сфери на влияние.

Според Иванов политическите граници, които възникнаха при кървавото югославско разпадане, сега са новата арена в борбата на Русия и САЩ и техните съюзници.

Македонският премиер Никола Груевски подкрепя плановете за руски газопровод към Европейския съюз, който може да преминава през Македония в опит да се заобиколи съществуващото трасе за доставки през Украйна.

Русия се възползва от това, че Република Македония, кандидат за член на ЕС от десетилетие, е възпрепятствана да се присъедини към съюза от съседна Гърция, която възразява срещу името на малката държава.

"Отношенията с Гърция е малко вероятно да се подобрят в краткосрочен план", казва Иванов. Според него Македония нямаше да има много от проблемите, пред които е изправена сега, ако беше стартирал процесът на присъединяване към ЕС, а обществото беше започнало да се реформира стъпка по стъпка. "Никой не е в състояние да се промени сам", категоричен е Иванов.