България най-вероятно ще върне 32 млн. евро на ЕК, заради 10 проблемни пътни проекта по програма ФАР. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на съвместна пресконференция с ресорния министър Росен Плевнелиев. По думите на Павлова шест от тези проекти вече са изтекли, а останалите четири са в процес на довършване. Въпросните пътните проекти бяха замразени от българска страна още миналата година заради предполагаем конфликт на интереси.

Регионалното министерство управлява 513 договора по програма ФАР на обща стойност 133 млн. евро. Голяма част обаче вече са изтекли и за тях не може да се поиска удължаване на сроковете, коментира още Павлова. При сключването на договорите за пътните проекти са били допуснати сериозни процедурни нередности, твърдят от ЕК. В процес на довършване са 4 проекта, но те се движат с голямо закъснение, обясни Лиляна Павлова.

Всички много активно строят, но строителният сезон съвсем скоро приключва. Вероятността те да приключат в срок не е много голяма, проблемите са изключително големи и шансовете не са много големи, каза тя. Размразяване на средствата по ФАР може да има едва след представяне на актуализирана информация за напредъка на всеки един от проектите. Към настоящия момент са регистрирани нередности за 4.5 млн. евро, които трябва да бъдат приспаднати от българска страна. Най-проблемни са обаче тези проекти, които са били договаряни без предварителния контрол на ЕК. Те смятат, че предварителният контрол, извършван върху всеки един от проектите, които са били сключвани, не е бил качествен, не е бил адекватен и не е бил даващ необходимата увереност на ръководството, че сключва правилен договор.

От своя страна министър Плевнелиев изнесе актуална информация за замразените 41 общински проекта. По думите му има реален шанс да бъде намалена цената на изпълнение при част от проектите. Той даде пример с Благоевград, където по думите му от МРРБ са на път да намалят цената на изпълнението на проекта, която вече е била договорена, с „едни важни между 12 и 15 процента”.

По отношение на ИСПА от Брюксел са дали принципно съгласие да бъде удължен срокът на действие на програмата у нас. В началото на декември след заседание на Комитета за наблюдение на програмата ще станат ясни и точните срокове, с които ще бъде удължен всеки един проект.