Решенията през последните две години и половина на тройката за Гърция – ЕК, ЕЦБ и МВФ, бяха грешни и вероятно страната ще върви към връщането на драхмата. Това заяви в интервю за „Дарик кафе" Христос Мурути - гръцки бизнесмен, който живее и работи от 13 години в България. По думите на Мурутис резултатът от намалението на дълга е почти нулев и не се виждала друга алтернатива за стабилизиране на държавата, освен да се върне националната валута.

По информация на гръцкия бизнесмен предсрочните избори в Гърция ще бъдат на 29 април и вероятно те ще бъдат спечелени от „Нова демокрация". Въпреки че според Христос Мурутис е по-добре в момента южната ни съседка да не губи време в избори, а да продължи да бъде управлявана от технократско правителство.

„В Гърция фирмите плащат 55% данък в момента, който е огромен – няма аналог в Европейския съюз. Решението на тройката според мен не беше правилно. Работи се върху повече данъци в сектора на частната икономия, без да се намалява обемът на хората в държавния сектор. Ако се намали обемът на хората с 350 000 души, щяхме да имаме нулев дефицит сега. Резултатът на PSI от намалението е почти нулев. Смятам, че се върви към драхмата или към частна валута скоро, защото няма алтернатива да може да се решат проблемите вътре с евро. Никой не иска да го каже, обаче не виждам друга техническа възможност, за да може държавата да се оправи с икономии и пак да стане конкурентноспособна. Вече имаме 22% безработица, в частния сектор – 40%. Това е огромна безработица. В Гърция имахме и все още имаме пенсионни фондове, които са частни", обясни той.

Попитан дали са изгорели книжа, Мурутис каза: „Изгоряха. Тези хора от години внасят пари, които трябваше да се върнат като пенсии. Индиректно държавата и кредитори взимат пари от самата осигурителна система от спестяванията на хората. Баща ми например има 50% намаление на пенсията. Ще кажа обаче нещо позитивно. Има инициатива, има много гърци по целия свят, които се занимават с инвестиционни фондове, или професори. Сега правим група, за да можем да имаме комуникация помежду си и да помагаме на нашата родина. Сега сме около 100 души, но смятам, че ще станем над 3000-4000".

Въпреки своята макроикономическа стабилност и ниските данъци България не успява да привлече инвестиции отвън, каза още Христос Мурутис. Според него България може да прави много повече за себе си, но през последните две години се усещало, че не се прави достатъчно за бизнеса.