Държавата запазва интереса си към фалиралия врачански торов завод "Химко" и най-вероятно ще участва на втория търг, заяви синдикът Росица Томова, пише "24 часа".

Съдебни искове обаче пречели засега да се обяви новият търг за активите на предприятието.

На първия търг за активите на "Химко" с начална цена от 28,5 млн. лв. не се яви нито един кандидат. Очаква се инвестиционната компания, която беше създадена към БЕХ, да участва на втория търг. Така в ръцете на държавата ще преминат сградите, земята, инфраструктурата и мебелите на торовото дружество. Специалисти обаче смятат, че малко след като държавата закупи отдавна затъналото дружество, то ще бъде предадено в частни ръце.

Вторият търг ще бъде обявен едва след като Софийският апелативен съд се произнесе по внесената жалба от акционерите на "Ново Химко", каза още Томова. Те обжалват основно методиката, чрез която е изчислена цената на активите на предприятието, без да се отразява съвкупността и пазарната им стойност.

Според експерти обаче връщането на "Химко" на пазара е невъзможно, тъй като предприятието е във фаза на осребряване на имуществото му за покриване на задълженията към кредиторите. Заводът можел да бъде заличен от търговския регистър след като всички негови активи бъдат продадени, защото основните му кредитори едва ли ще опростят задълженията му.