Министерски съвет ще разгледа предложението за решение за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Шумен на притежаваните от държавата акции, представляващи 100% от капитала на Топлофикация-Шумен ЕАД, по време на редовното си заседание на 16 юни.

Причината за решението е заявеният интерес пред общината за инвестиране в съоръжения за когенерация и изплащане на задължения към Булгаргаз ЕАД. То създава възможност за публично-частно партньорство, в което страна ще бъде община Шумен.

Прехвърлянето на акциите на Топлофикация-Шумен ЕАД се предлага да бъде осъществено с всички активи и пасиви на дружеството, след даване на съответното съгласие от Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, както и приемане на решение от Общинския съвет в Шумен.

Този вариант е обсъждан на среща на кмета на Община Шумен при министър-председателя през есента на миналата година, когато Булгаргаз спря доставките за топлофикацията и това застраши здравето на жителите на областния град.

Очаква се правителство да предложи и промяна в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, която цели да отстрани възможностите за разнопосочни тълкувания на чл. 84. Текстът засяга нотариалната дейност, която могат да извършват българските дипломатически и консулски представители.

С новата редакция на чл. 84 изрично се посочва, че българските консулски длъжностни лица могат да удостоверяват съдържанието на частни документи, предоставени от чужди граждани, когато тези документи са съставени на български език и са предназначени да произведат действието си в България. Запазва се сега съществуващата възможност консулските длъжностни лица да удостоверяват датата, съдържанието и подписите на частни документи, които не подлежат на вписване и верността на преписи и извлечения от документи, представени от български граждани, и да съставят нотариални завещания на български граждани. БГНЕС