Всеки осми млад човек има конкретни намерения в обозримо бъдеще да емигрира.

Над една четвърт от младите хора в страната определено проявяват интерес към временна трудова миграция в чужбина.

Тревожните данни са записани в проект на стратегия за младежта, подготвен от министерството на образованието. Все пак в проекта се отбелязва като положителен факт, че се променя образователната структура на емиграционния поток - той е доминиран от млади хора със средно (11.9%) и по-ниско образование (10.2%).

Висшистите все повече виждат шансове и перспективи за добро материално положение в страната. Едва 7.5% декларират желание за реализация в чужбина.

Интересът сред младите хора към четенето на книги се срива. Сериозни книги четат едва 16% от учениците, 29% от студентите, 13% от работещите и 8% от безработните младежи у нас. Почти всеки пети млад човек изобщо не притежава книги у дома.

Четенето на книги и художествена литература продължава да губи популярността си. Наблюдава се промяна в културния модел не само при младите, но и при по-възрастните поколения - компютърът и телевизията изместват четенето на книги.

Цели

Насърчаване на икономическата активност и кариерното развитие на младите хора, подобряване на достъпа до информация и насърчаване на здравословния начин на живот, са част от целите, които са записани в проекта на стратегия.

Според документа в следващите 8 години официалните институции трябва да работят за развитие на младежкото доброволчество и повишаване на гражданската активност сред младите. Документът е публикуван за публично обсъждане и становища по него ще се получават до 16 октомври.