Всеки втори хотел у нас се води СПА независимо от категорията си, стига в него да е сложена една сауна за двама и тангенторна вана. Така всички три-, четири- и петзвездни хотели в България под някаква форма се рекламират и представят с изисканата услуга, което е разрушително за имиджа на добрите представители на това перо от туризма.

Това заявиха организаторите на Балканските СПА награди, които за първи път се провеждат у нас. Домакин е Кюстендил, а награди ще бъдат давани в шест категории. За призовете за дестинация, хотел, СПА център, СПА продукт, мениджър и фирма за оборудване и изграждане на СПА инсталации се състезават участници от Турция, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и България.

България участва с по един представител във всяка от категориите.

Само сред желаещите хотели у нас в надпреварата за номинация са се включили 86, съобщиха организаторите, като изискването е те да са само петзвездни. От тях е селектиран само един.

Стана ясно, че за последните две години в Европа туристите, които избират СПА ваканция, са нараснали със 70 на сто. В България чуждите туристи, които идват у нас за балнеология и последващи медицински грижи, са нараснали с 1 на сто, а българите, които избират медицинско СПА, са с 3 на сто повече.

Представители на СПА асоциации протестираха срещу предвидените в новия проект на Закон за туризма текст, според който СПА хотели ще може да бъдат само 4- и 5-звездни места, до които достига минерална вода.

Зам.-министърът на туризма Иво Маринов заяви, че всички по-нискокатегорийни обекти, дори когато разполагат с минерална вода, ще бъдат задължени да свалят подвеждащата реклама, тъй като СПА се отнася не само до вода, но и до категория настаняване.

Столичната община вече е получила правото да управлява 40-те минерални извора, които се намират на нейна територия, и така хотелите ще могат да бъдат СПА в съответствие със законовите изисквания.