Планът на Буш за спасяването на финансовата система на САЩ се отправя тази вечер към Сената след като лидерите на републиканците и демократите се споразумяха да включат данъчни облекчения за средната класа и да увеличат прага на гарантираните от федералните власти депозити от 100 000 долара на 250 000 долара. Това предложение всъщност вчера излезе от кандидата за президент на демократите Барак Обама. Изненадващата промяна е в стремежа да се привлекат повече симпатии на гласоподавателите в оставащото време до изборите, коментират световните агенции.

Добавянето на политически популярни данъчни промени към плана както и законодателство, което ще предпази повече от 20 милиона данъкоплатци от средната класа да усетят на гърба си алтернативния вариант, обещава повече гласове в подкрепа на плана от страна на републиканците.

Все още сърцевината на правителствения план се съдържа във възможността държавата да изкупи лошите ипотечни кредити и други пострадали от кризата активи, което според „адвокатите” на идеята ще позволи на американската икономика да си поеме въздух. В компромис с републиканците планът не включва покриване на загуби от катастрофични провизии. Първоначалната идея беше в плана да има 8 млрд. долара данъчни облекчения за тези, които пострадаха от природни бедствия в Средния запад, Тексас и Луизиана.

Една от обсъжданите идеи на демократите вчера беше свързана с увеличаване на обезщетенията при безработица, докато републиканците настояват облекченията да са основно за финансовите институции.

Агенциите отбелязват, че в Капитолия е било предимно тихо вчера заради еврейската нова година, но е имало доста неофициални разговори и конферентни совалки по плана.

Междувременно президентът Буш подписа закон, който предвижда "мамутско" харчене от 25 млрд. долара под формата на заем в полза на пострадалите от финансовата криза производители на автомобили. Това се случва след като през уикенда Сенатът одобри окончателно проекта, в който са предвидени 630 млрд. долара разходи за финансова защита, образование, земеделие, здравеопазване, чуждестранна помощ и други правителствени програми след приключването на финансовата година на 30 септември.

Проектът също предвижда забраната върху добива на петрол да отпадне на 30 септември. Демократите се надяваха забраната да бъде удължена, но не им достигнаха гласове да се противопоставят на републиканците.