Мощно земетресение, последвано от страховито цунами, порази Япония. Сградите в Токио бяха люляни в продължение на няколко минути и хората напуснаха домовете си, твърдят очевидци, цитирани от световните медии.

Darik се свърза с хора в пострадалия регион. Mожете да чуетена на линковете в вляво какво казаха Рие Очима, която работи на 49-ти етаж в офис сграда, Шонпей Онсукай, собственик на ресторант в Токио и Секихи Като, учителка в детска градина.

 

След това крайбрежният град Камаиши на главния японския остров Хоншу беше пометен от 10 метрова вълна цунами, която разруши къщи, смачка автомобили и причини пожари. Опасност от цунами е докладвана за други 50 държави в тихоокеанския регион, сред тях Филипините, Тайван, Индонезия, Русия, Хавайските острови. В Колумбия и Перу също са в състояние на повишено внимание.

По данни на сеизмологичните служби земетресението е било с магнитуд 8.9 степен по Рихтер и епицентърът му е бил в морето на 400 км. разстояние от Токио, на дълбочина над 30 км. в земната кора.

Разпространяват се телевизионни кадри, показващи как огромна вълна залива японското Тихоокеанско крайбрежие.

Според първоначалната информация, има много ранени; броят на жертвите вече достигна 45 души. 4 млн. жилища останаха без електричество. В столицата на Япония са избухнали пожари. Срутване на покрив на сграда по време на университетска церемония е наранила поне 20 души.

Влаковете – стрели, пътуващи на север от Токио, са спрени. В петролна рафинерия в град Ичихара избухна пожар, който се прехвърли към близките резервоари за петрол.

Земетресението задейства автоматичните изключватели на някои атомни реактори. Премиерът Наото Кан заяви, че данни за повишена радиоактивност няма. Въпреки това е издадена атомна аларма.

Според сеизмолози, това е най-силното земетресение в Япония от 140 години насам.

Фондовият пазар се срина с 1 процентен пункт и водещият индекс Nikkei завърши на ниво 10254 пункта, или 1.73% понижение за деня. ETF фондовете, търгуващи с японски активи, загубиха до 2% от стойността си.

Земетресението е станало в 14:46 часа местно време /7:46 часа българско време/.

Регистрирани са няколко повторни труса с по-малка сила. В сряда в североизточна Япония пак е имало земетресение, но по-слабо, с магнитуд 7.2 степен.

Телевизионните кадри за вълната убиец, поразяваща милионния град Сендай, говорят, че броят на жертвите ще се повиши. Евакуацията на населението към по-високи части на сушата продължава.