Външнотърговското салдо на България с ЕС (износ FOB - внос CIF) за периода януари - октомври миналата година е отрицателно и възлиза на 2,3 млрд. лева.

Износът на България за Европейския съюз се е увеличил с 23.5 на сто до 15.2 млрд. лв. за периода януари-октомври 2010 година в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на националната статистика.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния и Гърция, които формират 61.6 на сто от износа за членките на ЕС. Износът за Италия се е увеличил с 39.1 на сто, а този за Румъния - с 33.3 процента. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Люксембург, Естония и Словения. Износът за Дания и Чехия бележи ръст съответно с 61.4 процента и 52.6 на сто. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Белгия и Кипър.

Вносът на България от ЕС за периода януари - октомври се е увеличил с 7.1 на сто спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 17.5 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст бележи вносът от Малта - с 275.4 на сто, и от Португалия - с 89.5 процента. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Естония, Чехия и Дания.

През октомври 2010 г. износът за ЕС нараства с 20.2 на сто спрямо същия месец на предходната година и достига 1.8 млрд. лева. За десетия месец на миналата година вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 11.4 на сто спрямо същия месец на предходната година и достига 2.1 млрд. лв. по цени CIF.