Британският енергиен гигант Shell превежда десетки милиони долари на нигерийските въоръжени сили всяка година, за да гарантира сигурност за нефтодобивните си инсталации там, показват секретни данни, до които се е добрал британският вестник Guardian. Освен плащанията към официалните власти в Нигерия, компанията поддържа и свой собствен охранителен отряд от 1 200 души, плюс група от цивилни лица, които осигуряват информация, спомагаща за опазването на активите в делтата на река Нигер.

 

Тези данни отреждат на Shell позицията на най-голямата петролна компания в света по размер на средствата, вложени в охрана. През периода 2007 - 2009 година са похарчени близо $ 1 млрд. за сигурност. Ако Shell беше държава, то тя би имала третият най-голям бюджет за охрана в Африка след Южна Африка и Нигерия, пресмята британското издание.

 

Документът, до който се е добрал Guardian показва, че близо 40% от разходите на Shell през последните три години, които са в размер на $ 383 млн., са отишли за охрана на служителите и инсталациите в Нигерия. През 2009 година към бюджета на нигерийските военни са насочени $ 65 млн., а $ други 75 млн. са лири насочени към други охранителни дейности, което най-вероятно включва частни фирми и експерти по охрана.

 

Активисти изразяват притеснения, че с увеличаването на бюджета за охрана в региона компанията допълнително го дестабилизира, тъй като средствата подхранват корупцията и стимулират криминалната престъпност. Излиза, че $ 65 от млн. от бюджета на Shell отиват в ръцете на войници и полицаи, които извършват рутинните си задължения, казва Бен Амунва от базираната в Лондон компания Platform.

 

През 2008 година бяха отвлечени 62-ма служители на Shell, а трима бяха убити. Множество петролопроводи и инсталации, както офшорни платформи бяха атакувани, което доведе до временно прекъсване на добивния процес в тях. Атаките идват главно от бунтовниците, които се борят за освобождение на делтата на река Нигер от чуждите компании.

 

В миналото Shell осигуряваше на правителството бойни кораби, хеликоптери, специални превозни средства и сателитни телефони, за да могат по.добре да бъдат охранявани в местата, през които минава петролната инфраструктура.

 

"Това показва, че и армията, и полицията и военновъздушните сили са платени от Shell и са на тяхно разположение, ако компанията реши да ги използва по някакъв начин", коментира Целестин Нкабари от неправителствената групировка Социално действие.

 

Пред Гардиън от компанията са категорични, че осигуряването на защита за техните служители и активи е приоритетна задача и отхвърлят обвиненията в корупция. От Shell отказват да коментират дали ескалацията на напрежението около Арабската пролет е довела до увеличение на бюджета за охрана. Неотдавна компанията се оттегли от Сирия и заяви намерения да работи в Близкия Изток.

 

Според анализаторите, потърсени за коментар от Guardian, размерът на тези разходи показва, че опитите ва Shell в тази насока са неефективни. "От компанията не трябва да наричат тези разходи "разходи за охрана", казва Целестин Нкабари. "Те харчат милиони долари всяка година, за да плащат на правителствените въоръжени сили, които се провалят в усилията да осигурят адекватна охрана".

 

Данните, които за пръв път се появяват в публичното пространство, са и тревожни, защото е скандално толкова много пари да се разходват за охрана, вместо в развитие на местните общности, където животът бе разрушен с идването на сондите за изпомпване на петрол от земята. В цяла Африка, където петролната, минодобивната и агроиндустрията редовно плаща за охрана, се проявяват изключително неетични практики, които напомнят за времето от колониалната епоха и за това трябва да се изкоренят незабавно. Това не просто е лошо за местните общества, които се превръщат в невинни жертви на военния режим, но и на международните компании, коментират още експерти пред Guardian.