Икономическият растеж в Китай ще се изразява в двуцифрено число при това на фона на рекордна за последните 10 години инфлация. Очаква се Брутният вътрешен продукт да нарасне с 10,8% срещу 11,5% през 2007 г., отбелязва национален център към Националната комисия за развитието и реформата, която е главен орган за икономическо планиране в Китай.

Според проучването нарастването на излишъка в търговския обмен – една от причините за търканията с основните търговски партньори на Китай (САЩ и Европа) - ще бъде по-малко през 2008 г. поради „чуждия протекционизъм“, неяснотите около американската икономика и премахването или намаляването на помощите за износа.

Центърът изчислява, че той ще възлезе на 328,4 милиарда долара през 2008 г., което представлява нарастване с 22,5% за една година.

В същото време агенция БГНЕС предава, че износът на Южна Корея е нарастнал с 14,2% в сравнение с година по-рано, достигайки рекордните 371,8 милиарда долара през 2007 г.

За пета поредна година експортът на страната нараства с двуцифрени числа, според съобщение от министерството на търговията, промишлеността и енергетиката. Предварителните данни сочат още, че вносът се е увеличил с 15,3% до 356,7 милиарда долара, реализирайки по този начин излишък в размер на 15,1 милиарда долара.

От 2002 г. насам излишъкът в търговията е на стойност около 10 милиарда долара.