Наредба номер три на министъра на финансите, касаеща специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки, продължава да действа. Липсват основания за спиране на нормативния акт, определи петчленен състав на ВАС, като остави в сила определението на тричленен състав на същия съд. В началото на септември ВАС се произнесе във връзка с частни жалби по повод наредбата. Определението на петчленния състав е окончателно и не подлежи на обжалване.

В определението, издадено на 2 ноември, се казва, че от представените доказателства и доводи не може да се обоснове извод за причиняване на значителна или трудно поправима вреда за оспорващите. Не са налице основания за спирането действието на наредбата. Петчленният състав на ВАС счита за правилно приетото от тричленния състав, че привеждането на даден производствен процес в съответствие с изискванията на действащи нормативни актове не може да се приеме за причиняващо значителна вреда. В същото време съдът отбелязва, че изискването за предаване на данни от средствата за измерване по електронен път в автоматизирани системи за отчетност на лицата и към Агенция Митници не засяга винопроизводителите, които са част от жалбоподателите.

„Безспорно е, че Законът за акцизите и данъчните складове изисква наличието на автоматизирана система за отчетност и ползването на измервателни уреди от всички лицензирани складодържатели и такива не само са налице, но са и одобрени от Агенция „Митници” преди издаване на всеки отделен лиценз”, се казва в определението. Отчита се също и фактът, че част от адресатите на наредбата вече са спазили изискванията й и евентуалното спиране на действието на наредбата би имало дискриминационен ефект спрямо тези лица, които са спазили в срок нормите.