Ако нивото на Дунав при Силистра утре надхвърли 750 см, ще бъде въведена втора степен на готовност - денонощни наблюдения на реката. Това бе решено на заседание днес на областния щаб за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи в Силистра. В общините с излаз на Дунав са създадени групи за всекидневни наблюдения на реката.

Нивото на Дунав край Силистра днес е 743 см - с пет сантиметра по-високо от вчера, според справка от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката. Критичното ниво в този участък е 777 см.

Според „Гражданска защита" все още няма опасност реката да прелее. Дигите са в добро състояние, а в района на Тутракан след наводненията от 2006 г. е направено надграждане на дигата. Помпените станции на „Напоителни системи" работят, за да се поддържат проектните нива на каналите и да се предотврати повишаване на нивото на подпочвените води. В „Гражданска защита" са осигурени 60 000 чувала за пясък. Има и метални конструкции за допълнителни диги. В общините са осигурени инертни материали.

Засега само в отделни участъци на реката в Силистренско има разливи. В района на с. Попина са засегнати хотелски комплекс и параклис. Съществуват проблеми с канализацията в някои райони на Силистра.