Електронна винетка може да бъде въведена от началото на 2013 г., съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев. Тя ще действа на принципа на ТОЛ-системата. Вече е сформирана работна група от финансовото, регионалното и финансовото министерство, която да проучи различните модели в европейските страни и да избере най-подходящия за България. По думите на Плевнелиев въвеждането на новата система няма да оскъпи винетките за гражданите. 

Винетката е един преходен модел. Тя е направена по модел на Световната банка, но отдавна вече дали в Германия отпреди 7-8 години, дали в Чехия, Словакия, Унгария отпреди 4-5 години, истината е, че електронните тол-системи са много по-гъвкави. Те дават много по-голяма добавена стойност за държавите, има по-сериозен контрол и преди всичко помагат на хората. За тях няма да има разлика, защото една винетка ще бъде заменена с една електронна винетка, обясни образно министърът и допълни:

Но могат да се въведат много по-агресивни, много по-честни начини на разплащане. Примерно на километър – този, който ползва много, ще плаща повече; този, който ползва малко, ще плаща малко, а не както е сега, да се притесняваме дали да си купим седмична ли, месечна ли /винетка/. Имаме изключително сериозен пазар на нелегални винетки. Но най-важното е друго: освен че електронизацията ще реши категорично казуса с незаконните и нелегални действия, по-важното е друго – че наличието на такива електронни тол-системи дава на държавите прозрачност и възможност да оправят пътните си мрежи.

Плевнелиев допълни, че в някои европейски страни въвеждането на електронните системи не е струвало нищо на данъкоплатците, тъй като инвестициите са направени от концесионери на големите магистрали.