Стандарт за млечните продукти ще бъде въведен до края на годината. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млчените продукти, подготвен от управляващите.

Така ще се регламентират състава и методологията за производството на кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, масло, извара и др.

Според мотивите до голяма степен промените се налагат заради намаленото количество на изкупуваното сурово краве мляко от фермите от страна на млекопреработвателните предприятия, както и заради ниската изкупна цена. Отделно ще се намали използването на сухо мляко.

Проектът на наредбата предвижда като млечни продукти да се определят само тези, получени от мляко, и чиито съставки не заместват цялостно или частично която и да е млечна съставка.

Като „масло” ще се надписват продуктите с минимум 80% съдържание на мазнини. Киселото мляко ще се заквасва от култури на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Етикет „прясно мляко” ще носи само продукт от сурово мляко след пастьоризация или стерилизация, в който се допуска изменение на маслеността чрез отнемане или добавка на сметана.

Определен стандарт ще се въведе и за производството на айран – добавката на вода ще трябва да е под 50%, а максималното съдържание на сол да е не повече от 0,8%.

При производството на млечни продукти ще може да се използва сухо или концентрирано мляко, но не повече от 20% от използваното количество сурово мляко.

Няма да се допуска употребата на някои оцветители и овкусители, както и използването на желатин в прясното и киселото мляко.

Продуктите, чиито млечни съставки не отговарят на изискванията, ще се продават на отделни щандове в магазините и няма да се надписват като млечни или да се рекламират като такива. Те ще се наричат „имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко”, предвижда наредбата.

За вносните стоки, които се предлагат в родните вериги, ще трябва да се направят съответните преводи, за да отговарят на новите изисквания.