Девет от десет управляващи дружества отчитат от началото на годината повишен инвестиционен интерес към управляваните от тях взаимни фондове. Данните са резултат от анкетно проучване на Капман.

 

Като причини за засиления интерес към фондовете и за растежа на пазара респондентите посочват оживлението на борсата, лидерските позиции на индекса SOFIX, тенденцията на намаляване на лихвените проценти от страна на банките; подобрението в макроикономическата среда; подобряване на финансовите показатели на компаниите и наличието на подценени компании на пазара.

 

Всичко това води до промени в нагласите на инвеститорите. 6 от 10 анкетирани смятат, че оживлението на борсата е по-скоро трайна тенденция.

 

Българската фондова борса изпрати 2013 г. като една много успешна година. Основният борсов индекс - SOFIX отбеляза ръст от 42.28% за 2013г. и стана лидер по ръст в региона на Централна и Източна Европа за 2013 г. Също така зае 7-мо място в ТОП 10 на най-добре представящите се индекси в цял свят.

 

Настроенията на пазара показват засилен интерес към фондовете и промяна на инвестиционните нагласи. Много е важно кога се инвестира. При най-ниската точка на пазара финансовите възможности са най-големи и обратното – когато пазарът е в пик някои от активите може да се окажат надценени. Очакванията ни са тази година част от средствата, затворени в депозити, да се пренасочат към взаимните фондове, което е следствие както от понижаващите се лихви, така и от останалите обективни фактори на пазара.”, заяви Николай Ялъмов, Председател на борда на директорите на Финансова група „Капман".

 

Освен възможността за по-висока доходност в сравнение с традиционни продукти като банковите депозити сред предимствата на взаимните фондове са, че инвестицията не е ограничена със срок, средства могат да се внасят и теглят по всяко време, както и не на последно място- доходът е необлагаем.