Правителството одобри предложение до Народното събрание за ратифициране на Споразумение за заем между България и германската банка "Кредитанщалт фюр Видерауфбау", съобщиха от пресслужбата на кабинета. Средствата са в рамките на проект "Техническа инфраструктура 2010-2013" и ще се ползват за инфраструктура в районите на Русе, Силистра и Поморие.

Стойността на проекта е приблизително 43.5 милиона евро и включва три компонента. Първият е за корекция на река Русенски Лом в Русе с цел да се защити градът от преливането на реката, да се разшири съществуващата индустриална зона, да се спре ерозията и да се предотврати образуването на свлачища.

С втория компонент ще бъдат създадени съоръжения за защита на речния бряг на Силистра, за да се избегнат проблемите при високи нива на р. Дунав и откриването на нови промишлени райони. Третият компонент включва дейности по защита на брега и укрепване на свлачища при нос Лахна, Поморие.

Финансирането на тези дейности ще се извърши със заем от банка "Кредитанщалт фюр Видерауфбау" в размер на 34.373 млн. евро и съфинансиране от държавния бюджет в размер на около 9.21 млн. евро.