Зимните гуми да станат задължителни за колите за периода от 1 ноември до 1 април. Това предвижда нов проект за промени на Закона за движение по пътищата, изготвен от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Предложението бе внесено преди две седмици в парламента и цели да увеличи значително глобите за шофиране в пияно състояние и за превишаване на скоростта. 

Шофьорите обаче негодуват срещу проектозакона.

"Това е поредната депутатска глупост. Заради сбърканата организация на движението, лошото обучение и постоянния тормоз на хората по улици и пътища от катаджии, стават повечето катастрофи", коментират те, цитирани от "Труд". 

Проектотекстът гласи, че ако автомобил е без зимни гуми през есенно-зимния период, шофьорът е застрашен от отнемане на книжка за 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв. При повторно нарушение, книжката може да се отнеме за 1 година, а глобата да стане 300 лв.

Промените са гласувани на първо четене, а до влизането в сила на подобна мярка няма наказание. Ако гумата обаче е износена или разкъсана, санкцията е 50 лева.

Междувременно КАТ обяви, че започва акция "Зима" в цялата страна. Попитани за тази акция, шофьорите изругаха с думите: "Ченгетата пак си намериха начин да ни тормозят и да си пълнят джобовете".