16:41 часа

Ръст на фондовите пазари в САЩ преди обнародването на резултатите от междинните избори. Днес ще бъде решено партийното разпределение на всичките 435 места в Камарата на представителите, както и 37 от местата в Сената, горната камара на Конгреса на САЩ. Инвеститорите избраха да рискуват и да прехвърлят активите си в по-доходни позиции, освобождавайки се от долари.

В първия час на сутрешната търговия на Wall Street индексът на сините чипове DJIА расте с 0.65% до 11196 пункта. Широкият S&P500 се покачва с 0.61% до 1191 пункта, а Nasdaq е нагоре с 0.66% до 2521 пункта.

Ако тенденцията от този час се запази, индексът Dow Jones ще регистрира най-добрият си финал за последната година. Четири пъти водещият индекс на щатските акции опитва да стори това през последните две седмици, но всеки път в края на деня ентусиазмът на инвеститорите отшумява. Притесненията са във връзка със създаването на патова ситуация в Конгреса между противопоставящите се партии, както и относно размера и въздействието на монетарните стимули на Федералния резерв.

Има спекулации, че компаниите в САЩ са спрели да назначават нови служители, тъй като няма яснота около данъчната политика. Тази ситуация може да се подобри след края на днешния ден – а може и точно обратното.

В подкрепа на цената на акциите са и суровинните компании, които получават по-високи цени за продукцията си със слабия долар и съответно акциите им поскъпват.

В Европа най-висок е оптимизмът в Лондон, където водещият индекс FTSE100 се покачва с 1.1%. Във Франкфурт ръстът на борсата е 0.7%, а в Париж под 0.5%.



10:43 часа
Европейските борси трудно намират посока в понеделник. Индексите в Лондон и Франкфурт в момента отбелязват лек растеж, докато в Париж CAC 40 се понижава с 0.04% до 3840 пункта. Съответно DAX е 0.07% нагоре до 6609 пункта, а FTSE100 расте до 5710 пункта, или с 0.28%.

 

В Мадрид акциите на испанската банка BBVA паднаха с 3.3%, след като беше съобщена сделка за придобиване на близо 25% от турската Turkiye Garanti Bankasi, като за целта ще трябва да бъде привлечен допълнителен капитал – съобщи MarketWatch.

 

Акциите на германската търговска верига Metro се понижават заради представените тримесечни резултати. По същата причина котировките на BP и Imperial Tobacco се повишават. Специално петролната компания съобщи за 67% спад в печалбата си за третото тримесечие, след като заплати 7.7 млрд. долара глоби заради петролния разлив в Мексиканския залив.


В Азия
Nikkei 225 завърши деня с 0.06% повишение, а SCI300 е надолу с 0.27% до 3191 пункта.


В Европа търговията ще продължи да търси посока, докато не получи яснота от САЩ относно мерките за количествени улеснения за икономиката.



08:02 часа


Скромно покачване направиха два от водещите индекси на Wall Street тази нощ. Под натиск остана технологичният сектор. Охлаждане се забеляза при финансовия сектор, който е чувствителен на спекулациите преди срещата на политическия комитет на Федералния резерв, насрочена за утре.

DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.06% до 11 124 пункта.
S&P 500 INDEX порасна с 0.09% до 1 184 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX спадна с 0.10% до 2 404 пункта.

Предпазлива е и азиатската сесия. Влияние оказват както очакванията на новини от ФЕД, така и действията на други централни банки. В началото на сесията излезе доклад за представянето на японските автомобилни корпорации, който показва, че продажбите на коли в Япония са спаднали с 23.2% през октомври, спрямо същия период на миналата година. Общо 304 328 нови автомобила са продадени за целия месец, при отчетен спад и за предходния септември.

Конкретно по производители Toyota Motor Corp. докладва за намаление на продажбите с 24.2%, Honda Motor Co. отчете спад с 29.2%, а Mazda Motor Corp. е продала с 47.9% по-малко автомобили през октомври. Към този час акциите на трите изброени дружества поевтиняват чувствително.

NIKKEI 225 расте с 0.02% до 9 156 пункта.
HANG SENG INDEX добавя 0.07% до 23 668 пункта.
CSI 300 INDEX се покачва с 0.95"% до 3 505 пункта.

Новините от последните минути водят към Австралия, където Reserve Bank of Australia hiked вдигна основната си лихва с четвърт пункт до 4.75%, а една от четирите водещи банки, а именно The Commonwealth Bank of Australia обяви, че вдига лихвите по ипотечните заеми с 0.45%, като едновременно с това понижава лихвите по два от основните си депозитни продукта с 0.25%.

Междувременно в Китай бе отправено поредното предупреждение към банките, от които се очаква да затегнат монетарната си политика, за да попречат на раздуването на балона при имотите. Световните агенции цитират становищата на специалисти, според които държавните финансисти трябва да забързат подготвяните на първични публични предлагания / IPO – та/, които са един от вариантите за подобряване на ликвидността в страната.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!