Wall Street преживя най-сериозните загуби от пет седмици насам заради все по-засилващите се опасения за забавяне на иконочическото възстановяване.

В последната за седмицата сесия DOW JONES изтри 0.16% до 10 303 пункта, S&P 500 падна с 0.40% до 1 079 пункта, а  NASDAQ се понижи с 0.77% до 2 173 пункта.

Най-много загуби тази седмица S&P 500 – общо 3.8 на сто, достигайки най-ниско ниво от 21 юли. За срива най-много допринесоха технологичните компании в състава на бенчмарка. Средно понижение за седмицата от 11% претърпяха дяловете на Cisco Systems заради по-лошия от очакваното отчет и ревизираните надолу прогнози за продажбите. Рокадите в ръководството на Hewlett- Packard предизвикаха седмичен срив на лотовете на компанията с 13%. Alcoa Inc. и JPMorgan Chase & Co. също се включиха в списъка на губещите, като изтриха по повече от 7 на сто от пазарните оценки.

Седмичната загуба на DOW JONES достигна 3.3 процента, след като 26 от 30-те акции в състава му отбелязаха понижения.

Анализатори коментират, че инвеститорите правят преоценка на данните за икономическия ръст в глобален план, както и за печалбите на бизнеса. А след като Федералният резерв на САЩ обяви в началото на седмицата, че няма да прекрати стимулите за икономиката и ще задържи за известно време размерът на портфейла си от държавни облигации и ипотечни книжа, а постъпленията от тези с настъпил матуритет ще бъдат реинвестирани, акциите на световните борси изтриха близо 1.5 трилиона долара от стойността си.