Секретни документи, публикувани на сайта WikiLeaks.org, разкриха шокираща информация за дипломатическата политика на САЩ. Съвсем за кратко на сайта видяха бял свят 250 хил. стенограми от разговори в американските посолства по света, някои от които са съвсем скорошни, от месец февруари. Минути след като бяха пуснати онлайн, достъпът до документите бе блокиран.

Редакциите на големи медийни корпорации обаче са получили документите и публикуват различни откъси от тях.

Според изнесената в международния новинарски обмен информация, щатите са шпионирали не само вражески настроените към тях държави, но и съюзниците им от Организацията на обединените нации.

Друго скандално разкритие, което публикува вестник Телеграф тази сутрин, е, че кралят на Саудитска Арабия е поискал от Съединените американски щати да атакуват Ирак и да разрушат програмата му по създаване на ядрени оръжия.  
 
Сред документите има и такива, които засягат Русия. Държавния апарат е поддържал близки връзки с мафията в страната, показват разкритият. Освен това има материали, илюстриращи отношенията на премиера Владимир Путин с италианския премиер Силвио Берлускони.

Дипломатическо напрежение пораждат и разкритията за контактите между САЩ и Великобритания, по силата на които премиерът Дейвид Камерън е обсъждал персонално представители на парламента.
 
Отделен документ, публикуван във вестник Гардиън, отразява събираните данни за България. Стенограмата е от 16 юни 2009 година и представя директивата National HUMINT Collection Directive (NHCD), приложена за България. Информацията за страната ни е обобщена в няколко параграфа , като вестникът изнася само съдържанието им, както и основните насоки на документа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приоритетно службите са събирали информация за официалните държавни представители, за това дали се спазва върховенството на закона в страната, каква е корупцията сред официалните лица, какви са аспектите на енергийната политика, какво е финансовото положение в страната и каква е националната й сигурност.