Проучване на The Wall Street Journal сред икономисти показва, че най-вероятният наследник на Бен Бернанке на ръководния пост във Федералния резерв е финансистката Джанет Йелен. Последните данни от анкетата показват, че вероятността президентът Барак Обама да я номинира за следващ председател на ФЕД, е пораснала на 46%.

 

Шансът Бернанке да запази поста за още един мандат, е 29%, показва анкетата на изданието, макар да се носи мълва, че самият Бернанке няма желание да продължи да ръководи централната банка.

 

Икономистите, участвали в анкетата, дават мнения и за това до кога ФЕД ще продължава със стимулите. Близо една трета от участниците са на мнение, че програмата по изкупуване на активи от пазарите ще започне да се забавя. Други 30% са на мнение, че ФЕД ще изчака първото тримесечие на 2014 година преди да започне с изтеглянето на стимулите от икономиката. В момента централната банка изкупува облигации от местния пазар за $ 85 млрд. на месец с което директно инжектира финансов ресурс в икономиката.